Artes Liberales

Tavasz

2018. március 22. 13:46 - Liberális Artúr

Tél után jön a tavasz. Idézhetném az őszról szóló bejegzésemet is: A csillagászati tavasz akkor kezdődik, amikor bénán fogalmazva a Nap egyenesbe' kerül a téli időszak után újra a Földdel. Ez március 21. körül szokott megtörténni. A naptári tavasz március 1-én kezdődik, a meteorológiai az enyhüléssel, amikor az átlaghőmérséklet átlépi a 20 fokot de ez kiszámíthatatlan. Az enyhülésnek köszönhetően előbújnak állatok és növények, Több a csapadék, és az olvadás miatt áradésok jöhetnek. Változékony, szeles időjárást vonz magával e felmelegedés. Ekkor állunk át a nyári időszámításra.

Több kultúrában ez az év kezdetét jelenti, nálunk a húsvéti ünnepkört. Március a böjtmás hava. Az első fontosabb esemény a nagyböjt, amiről már esett szó a tél kapcsán. Ez a húsvétot megelőző negyven nap, ahol testi-lelki böjtölés zajlik, jótékonykodás, de még a bulizást is kerülni illett a vasárnapok kivételével. Április Szent György hava. Még mindig az év kezdetét ünnepeljük, ezért újra előkerülnek a termékenységvarázslások és szimbólumai: a tojás és az öntözés, valamint az álatokkal kapcsolatos foglalkozások is ekkor ünnepeltek, hiszen először hajthatták ki őket a szabadba. Április 1, a bolond nap hagyományosabb, mint gondoltam. Elvileg ez volt a bolondok újévi ünnepe, miután a tavasz helyett a téli napfordulóra teték az újév kezdetét. Persze áprilisra esik a húsvét is, a karácsony melletti legfontosabb ünnepkör, amelyben Jézus haláláról és feltámadásáról emlékezünk meg. Május a Pünkösd hava, ennek első ismertebb szokása a májusfallítás, ami tulajdonképpen az udvarlás egy formája. Húsvét után 50 nappal jön el a Pünkösd, a Szentlélek eljövetelének megünneplése, a tavasz utolsó ünnepe.

Napjainkban március első ünnepe a nőnap március 8-án, ami totálisan elvesztette eredeti jelentését és most egy virággal kedveskedünk a nőknek. A következő az 1848-as forradalomra megemlékező március 15., ami egy borzalmasan unalmas politikai-beszédmondós ünnepség lett ahelyett, hogy valami népszokást kapcsolnának hozzá. Az egyetlen értékelhető pontja talán a kokárda kitűzése, amit a 2002-es választások kampányidőszakában kisajátított magának az akkori kormánypárt, így már azt se lehet jó érzéssel hordani. Március utolsó vasárnapjára esik az óraátállítás. A húsvétot továbbra is tartjuk, bár egyre kevésbé. Összejön a család, a nőket meglocsolják parfümmel egy vicces vers kíséretében, a fiúk cserébe hímes vagy csokitojást, esrtleg csokinyulat kapnak és pénzt. Jellemzően főtt sonkát eszünk. Húsvét péntek és hétfő szabadnapok. Május 1. újabb hagyomány, a munka ünnepe, mára egyszerű szabadnappá silányult, pedig gyerekkoromban még egyet jelentett a vidámparkkal, sör- és virslifesztivállal. Május első vasárnapja az anyák napja, ahol a nők után anyák kapnak virágot. Májusra esik az érettségi, amely során a végzős középiskolások záróvizsgát tesznek. Bár nem ünnep, ilyenkor mégis egy rakás szokás tartozik az időszakhoz.

Szólj hozzá!
Címkék: közélet

A bejegyzés trackback címe:

https://artesliberales.blog.hu/api/trackback/id/tr1516577062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása