Artes Liberales

A KFC-ügy margójára, avagy ne veszítsük el a realitásérzékünket

2017. október 28. 22:35 - Liberális Artúr

(Bocsánat, de a margó szóra ezt a képet dobja a gugli :D)

A kép jól érzékelteti, hogy tényleg csak nagyon távoli kiindulópontnak használom a KFC-ügyet. Szó sincs arról, hogy áldozatot hibáztatnék és arról sem, hogy provokálásnak tekinteném a kiállást az igazunkért. Most nem erről szeretnék beszélni, de ezzel kapcsolatban merült fel bennem valami, és hogy eltávolodjunk a konkrét ügytől, hadd osszam meg a saját történetemet:

Szabályosan közelekedek gyalogosan, jól láthatóan közeledek a zebrához, de egy autó vagy 80-nal száguld felém és nem látom rajta a szándékot, hogy lassítana. Ha tartanám a tempóm és ő is az övét, akkor ütköznénk. Az én oldalamon áll az erkölcs és a törvény is, de ez az autóst nem fogja érdekelni és vagy elüt vagy anyázva befékez, és én leszek a hülye, hogy nem látom jönni. A gyalogosnak azonban (már amelyiknek) van valóságérzéke és inkább belassítva hagyja elsuhanni az autót.

Ez az, ami eszembe jutott a KFC-ügy kapcsán.Tök mindegy kinek van igaza, kinek az oldalán áll a törvény és az erkölcs, vannak emberek, akiknek nincs sok értelmi vagy erkölcsi érzékük és hiába tiéd az igazság, te fogsz szívni. Vannak a hősök, akik kiállnak magukért és az igazukért, de szerintem a többséggel együtt én megtanultam már iskolában inkább összehúzni magam tudván hogy nekem van igazam, de inkább nem vállalva a vele járó hátrányokat. Aki az igazáért küzdve kiharcol magának egy pofont, az nem provokátor, de vagy nincs tisztában azzal, hogy őt igenis megüthetik vagy nem érdekli.

Ez persze nagyon rossz dolog, vállalni kell a konfliktusokat, különben rajtunk fognak taposni a rossz emberek, de nem árt tisztában lenni a realitásokkal és nem szájkaratézni ott, ahol befigyelhet a pofon, ha nem muszáj. Mert vannak emberek akik nincsenek tekinettel a másikra.

(Ugyanerről szólnak az áldozathibáztatás körüli, egymás mellett elbeszélésből adódó viták is: Természetesen nem az áldozat követ el rosszat, de sajnos nem lehet ész nélkül "beleélni a világba", óvatosnak kell lenni. A szerencsések előrelátóbbak vagy kis kárból tanulnak, a kevésbé szerencsések akár életükkel fizethenek.)

Szólj hozzá!
Címkék: közélet

A bejegyzés trackback címe:

https://artesliberales.blog.hu/api/trackback/id/tr3616577126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása