Artes Liberales

Bevezető gondolatok, avagy okos szeretnék lenni, mint egy ötödikes

2016. november 22. 19:16 - Liberális Artúr

Nyilatkozat

- A blog célja a legfontosabb klasszikusok és kortársak megismerése és hogy röviden beszámoljak élményeimről.
- Felnőtt vagyok, ezért esetenként előfordulhatnak 18 éven aluliaknak nem ajánlott szavak, gondolatok, képek.
- A képeket a Google képkeresőjén keresztül linkelem be forrásmegjelölés nélkül; ha zavar hogy felhasználom a szellemi tulajdonod, csak szólj és a kérésre eltávolítom a képeidet a blogról.
- Kapcsolat: https://blog.hu/user/1191178/tab/msg (ritkán nézem meg, légy türelmes)

Tisztázzuk az elején: egy büdös nagy sznob vagyok. Mindig is szerettem a bölcs, kiművelt, okos ember szerepében tetszelegni, és azt hiszem vagyunk ezzel még így páran. A klasszikus műveltség már régen átalakult; ami az ókorban a hét szabad művészet volt, a középkor végére már kevés volt, és ami a 19. vagy akár a 20. században klasszikus műveltségnek számított, ma már jelentősen megváltozott. Egy kicsit mégis a régebbi korok eszményeihez nyúlnék vissza, és felnőtt fejjel újravenném mindazt a humán tudásanyagot, amivel művelt ember benyomását kelthetem - kicsit többet, kicsit kevesebbet.

A természettudományok ugyanis sosem tartoztak az erősségeim közé. Esetleg majd történeti formában sorra kerülhetnek, de elsősorban a művészetekre és a társadalomtudományokra szeretnék összpontosítani. Mindezt úgy, hogy végigveszem a klasszikus műveket és az alapvető tudnivalókat.

[UPDATE 2018]

...gondoltam ezt még 2014 környékén, aztán eljött 2018 és a szemléletváltásom, amit a Ne olvass c. posztom fémjelez. Egyre inkább úgy érzem, tévút a klasszikusokra koncentrálni. Alapnak fontos, de nem a múltban akarok élni, hanem a jelenben. Ráadásul amiket fontos klasszikusoknak gondoltam - legalábbis a fimek terén, de úgy látszik ez mindenre igaz - azokról egyre inkább világosabbá válik, hogy a nagyközönségnek szóló, felszínesebb darabok. Tovább finomítottam a koncepción is, így jelenleg érzékszervekre csoportosítottam a főbb témáimat:

  • SZEM: képzőművészeti alkotások, film, irodalom.
  • FÜL: zene
  • ORR: illatművészet
  • SZÁJ: konyhaművészet

Először tehát a klasszikusokat szeretném megismerni, ami természetesen egy soha véget nem érő folyamat lesz, de ha megvagyok a legnagyobbakkal, akkor szeretnék nagyobb teret engedni a 25 éven belüli alkotásoknak is.

 

Szólj hozzá!
Címkék: írás

A bejegyzés trackback címe:

https://artesliberales.blog.hu/api/trackback/id/tr2811990148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása