Artes Liberales

Ősz

2017. szeptember 22. 10:20 - Liberális Artúr

Ma van az ősz első napja. A csillagászati ősz akkor kezdődik, amikor bénán fogalmazva a Nap egyenesbe' van a Földdel. Ez nagyjából (értelemszerűen, hiszen összefügg) egybeesik a naptári és a meteorológiai ősszel is, azaz kezdődik a suli, a valamiért ősszel induló szórakoztatóipari szezonok, jön az óraátállítás, na meg persze az esős, szeles, sötét hideg.

"Régen" az emberek - hogy divatos ezoterikussággal fogalmazzak - még erősebb kapcsolatban álltak a természettel, magyarul jobban ki voltak szolgáltatva neki, hogy az őszintébb változattal jöjjek. Így aztán számos népszokás is kapcsolódik az őszhöz, mint pl. az őszi mezőgazdasági munkák előkészítése, a következő évre való felkészülés. A szeptember hónapot a kereszténységben Szent Mihály havának hívják, az ő napja a népi őszi nap-éj egyenlőség napja. Ekkor kezdődik a szüret, behajtják az állatokat, őszi vetnek és csapnak egy nagy bulit (kisfarsang), vásárt. Október a Mindszentek hava, még mindig szőlő-, valamint kukoricaszüret van, a szeptember végi tevékenységek folytatódnak. A hónap végére eljutunk a halottakra való megemlékezésig, november pedig immár Szent András hava, eddigre végképp befejeződnek a mezőgazdasági munkálatok, és erre az időszakra jellemzőek leginkább a szerelmi babonák.

Na de hogy viszonyul mindehhez a mai kor társadalma és benne én? A nyár a szabadságok, nyaralások időszaka, ezért a szeptember egyfajta újévnek számít, mindenki visszatért a szokásos kerékvágásba; ezt nem ünnepeljük meg, ahogy a nap-éj egyenlőséget sem. Októberben van két állami, hivatalos ünnep (az aradi vértanúk emléknapja, az 1956. évi forradalom és szabadságharc), amikhez nem kötődik semmilyen szokás, nem is szereti őket senki. Október végén van az óraátállítás, ami hathavonta rendszeresen felforgatja picit az emberek életét. Halottainkra továbbra is megemlékezünk, és mintha egyre inkább kezdenének teret hódítani az angolszász világból származó halloweenes szokások. (Kis morgolódás: a mai napig nem értem, milyen megfontolásból sikerült a Mindenszenteket ünnepnappá nyilvánítani, amikor azt kb. senki se tartja már...). Mivel a mezőgazdaság szerepe visszaszorult, a természettel kapcsolatos szokások az időjáráshoz való alkalmazkodásra korlátozódtak: melegebb öltözet, szezonális ételek (oda a nyári gyümölcsök, jön a gesztenye), óraátállítás.

 

Szólj hozzá!
Címkék: közélet
süti beállítások módosítása